Acreditació de competències TIC – acTIC

Una vegada realitzada la prova de Nivell 2 (mitjà), volia fer algunes reflexions al respecte de la nova Certificació en competències TIC de la Generalitat de Catalunya.

D’entrada em sembla una bona iniciativa unificar criteris per certificar aquest coneixement que molts hem adquirint passant nits desperts, provant, instal·lant, formatejant de nou l’ordinador, consultant a fòrums o preguntant al nostre millor amic informàtic… però alhora fa una certa recança tanta regulació i estandarització… Crec que és una bona iniciativa i facilitarà poder demostrar i acreditar aquells coneixements que té cadascú en ús de les tecnologies.

Però també m’ha generat alguns dubtes…

La pròpia prova, en format flash, no s’ajusta a l’ús corrent i normalitzat de l’ordinador; es tracta sempre de simulacions. En alguns casos, no permet a l’usuari utilitzar els seus “camins” per arribar a una solució, ja que la solució està preprogramada i és única. Hi ha preguntes que cliques sense saber on i ell sol va fent l’exercici o complimentant camps… sense massa precisió.

Hi ha moltes referències a les bases de dades, i per exemple no em va aparèixer res dels diferents formats en els que es pot guardar un document (formats oberts, propietaris…) o coses com utilitzar els formats de títols en els processadors de textos… que jo veig més útil que saber el tipus de filtres de les bases de dades…

I finalment, no he trobat suficient informació sobre els perfils del nivell 1, 2 i 3… Però al nivell 2 no hi havia cap pregunta relacionada amb eines web 2.0, que fan servir molts usuaris (crec que els de nivell mig també). Pujar fotos a Flickr, utilitzar Youtube, xarxes social, facebook, delicious, dropbox, etc. etc. tenen més utilitat (per a la majoria d’usuaris, fins i tot els de nivell inicial) que les tradicionals bases de dades… Per tant el meu dubte és, si al nivell 2 no  hi ha referència a aquest tipus d’eines, és que apareixen ja en el nivell 3 o avançat? Aquí expliquen les competències, nivells i certificats.

Suposo que tota avaluació d’aquestes característiques s’intenta fer de la manera més global possible, i que cadascú hi troba a faltar allò que li agrada o que domina més… i cal recordar que és una iniciativa pionera i que tot just comença.

Per altra banda, com a eina/plataforma d’aprenentatge, voldria destacar la gran quantitat de materials de formació i informació han posat disponibles, el·laborats des del CitiLab Cornellà.

I per acabar de reflexionar… cal que tots els professors i professores tinguin aquesta acreditació?

http://actic.gencat.cat/

Share/Bookmark

Comentarios

Imagen de Martactic

Fa uns dies vaig realitzar la prova d'Actic del nivell mitjà. Crec, que la Generalitat abans de proposar una acreditació com aquesta hauria de valorar molt més l'esforç que fem la gent per aconseguir-la.
Però algú, segurament, es preguntarà el perquè de tot això... Doncs bé, jo, com d'altres persones d'aquest país em preparo per a fer oposicions, cosa gens fàcil actualment, ens diuen que la Gencat ha suprimit la prova d'ordinador (en part millor o no), i "aconsellen" fer l'Actic que comptarà com a mèrits si ja has aprovat l'examen d'oposicions. El problema sorgeix quan m'han arribat veus que l'Actic nivell Mitjà (2) es valorarà en la fase de concurs i serà puntuable d'1 punt mentre que el nivell bàsic comptarà 0'8 punts segons comentaris de persones directes de CCOO.
No trobeu que no és just?
L'examen és díficil, no hi ha el temari penjat a internet,en canvi el bàsic si, les preguntes són molt llargues i les 77 preguntes per 1:40h és insuficient perquè has de llegir molt i les preguntes són ambigües. Creieu que és equiparable amb dues dècimes respecte al nivell bàsic?
A l'hora de pagar, el preu és diferenciable, doncs la puntació també hauria de ser prou diferenciable i justa, no amb aquestes ridiculeses.
En fi, cal dir que encara que estigui indignada, estic contenta d'haver-lo aprovat, m'he quedat amb les ganes de saber el percentatge de respostes correctes que he assolit, però a la vegada tranquil·la perquè sóc "apte", què hi farem...